вівторок, 16 лютого 2021 р.

9 клас.

 Добрий дeнь!

Тeма уроку:                

                                   "Трактування фіналу, значення елементів                                        фантастики в  реалістичному творі.

 Тема «маленької людини»"

   М. Грушевський уважав Гоголя «одним із найгеніальніших людей, яких дала Україна». «Наш безсмертний Гоголь»,— говорив про нього Т. Шевченко. Уже своїм сучасникам Гоголь відкрився як справжній чарівник слова, який діставав його із гущавини народного життя і перетворював на поетичний феномен. Він бачив у слові не тільки засіб інформації, а, передусім, джерело поезії.

Одним із великих відкриттів Гоголя є образ «маленької людини, який став великою загадкою для сучасників і послідовників митця. Ф. Достоєвський, палкий шанувальник творчості М. Гоголя, зауважив: «Всі ми виросли із гоголівської шинелі», — тим самим підкресливши, що гірка тема маленької самотньої людини стала найбільш пронизливою і найбільш трагічною в російській літературі. Учитель. «Маленькі люди» в літературі — різні герої, яких об’‎єднує те, що вони посідають найнижчі місця у соціальній ієрархії. Ця обставина визначає їхню психологію та поведінку в суспільстві (приниженість, поєднана з відчуттям несправедливості, скривдженої гордості). Знаменита фраза про те, що «усі ми вийшли з гоголівської «Шинелі»», означає, мабуть, що гірка і пронизлива тема «маленької людини» на довгі роки стала найтрагічнішою в російській літературі. На жаль, ця тема актуальна й досі. Про Башмачкіна напевно відомо лише одне: він — маленький. Не добрий, не злий, не благородний — просто маленький. Але його варто пожаліти й полюбити, тому що він — брат твій, як навчає автор. У цьому — художнє відкриття М. В. Гоголя: він говорив про любов не до позитивного персонажа, якого легко любити, а до людини взагалі. 

Порівняльна таблиця «маленької людини» та «значної людини»(матeріал для ознайомлeння)

Башмачкін

Генерал

Спільне

Обидва слабкі й грішні; ідуть на вечірку – кожен у своє товариство; випивають по дві склянки шампанського, обидва стають від того веселими; обидва втрачають свої шинелі, переживаючи одвічне людське почуття – страх.

Відмінне

Скромний

Пихатий

Беззахисний

Захищений

Щасливий в праці

Подобається керувати підлеглими

Бідний

Багатий

Нерозумний

Розумний

Шинель для нього — дорогоцінність

Шинель для нього — просто одяг, дрібниця

Висновки. Персонажі — звичайні люди зі своїми недоліками, а люди мають ставитися одне до одного по-людськи: пригадайте слова з Біблії: «полюби ближнього як самого себе». Головна відмінність між ними полягає в тому, що генерал усе життя нещасливий, а Башмачкін стає таким лише після втрати нової шинелі (до цього він був щасливим завдяки своїй роботі)


Відновіть послідовність подій твору М. В. Гоголя «Шинель» (завдання виконайтe письмово).

1. Шинель готова. Вітання колег.

2. Башмачкіна пограбували на темному майдані.

3. Поява примари на вулицях Петербурга.

4. Хвороба та смерть.

5. Акакій Акакійович і ділові папери в департаменті.

6. Зустріч із байдужістю «значних людей».

7. Економія й замовлення пошиття нової шинелі.

8. Шинель — образ-символ життя Башмачкіна.

9. Генеральська шинель задовольнила привида.

10. Шинель ремонту не підлягає.

11. Аудієнція у генерала.


Домашня робота

Підготуватися до контрольної роботи за темою «Реалізм: творчість О. де Бальзака, М. В. Гоголя».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар