вівторок, 16 лютого 2021 р.

5 клас. "Пригоди Тома Сойєра"


Добрий дeнь!

Тeма уроку:                

                                              "Пригоди Тома Сойєра"

   Ми всі родом з дитинства» - цей вислів нагадує дорослим про їхні дитячі переживання, радощі й прикрощі. Мабуть, усім хочеться, щоб дитинство завжди було світлим, безжурним, веселим і цікавим. У літературі є багато творів про дітей, що на все життя запали в душу і навіть у дорослому житті хочеться не раз перечитати.

  Більшість пригод, описаних у цій книжці, сталося насправді: декотрі - зі мною самим, інші - з моїми шкільними товаришами. Гека Фінна змальовано з життя, Тома Сойєра також, але він - персонаж не одноосібний, бо поєднує в собі риси вдачі трьох хлопців, яких я знав, і, отже, належить до мішаного архітектурного стилю.

Чудні забобони, згадувані далі, були дуже поширені серед дітей і негрів на Заході за тих часів, про які йдеться в цій оповіді,- тобто тридцять - сорок років тому.

Хоч моя книжка написана передусім на розвагу хлопчикам, та дівчаткам, я сподіваюся, що її залюбки прочитають і дорослі чоловіки та жінки, бо мені хотілося б викликати в них приємні спогади про те, якими були колись вони самі, як почували, думали й розмовляли і в які дивовижні історії іноді встрявали.

 1. Діти, а чи можна вважати Тома позитивним героєм?

  Для цього складіть в зошитах асоціативний кущ до образу Тома(охарактeризуйтe Тома, використовуючи прикмeтники).

Наприклад:

Том:

  •                  кмітливий;
  •                  винахідливий
  • продовжіть далі...
  •  Які риси головного героя ви відзначили? Чи можна його вважати позитивним героєм? Доведіть свою думку(виконайтe завдання письмово)

Теорія літератури( матeріал для ознайомлeння).

   Твір  "Пригоди Тома Сойєра" належить до жанру повісті.

  Повість - епічний прозовий твір (рідше віршований), який визначається однолінійним сюжетом. Найчастіше це історія одного людського життя, розказана від імені самого автора чи якогось героя.

Домашнє завдання

Прочитати 2 -ий розділ повісті "Чудовий маляр".

Немає коментарів:

Дописати коментар