середу, 17 лютого 2021 р.

8 клас. ДОН КІХОТ.

 

Добрий дeнь!

Тeма уроку:

"КОНФЛІКТ ВИСОКИХ ПРАГНЕНЬ ДОН КІХОТА І БУДЕННОЇ ДІЙСНОСТІ В РОМАНІ М. ДЕ СЕРВАНТЕСА"

  Дивовижним у «Дон Кіхоті» видається  те, що там відсутня літературність, постійно змішується ілюзія і реальність, і це робить книгу такою комічною і водночас такою поетичною! Якими пігмеями видаються всі інші книжки поряд із цією!
  Написаний ще на початку XVII ст. твір М. де Сервантеса привертає увагу сучасного читача. Роман захоплює, змушує замислюватися, сміятися з учинків героїв і співчувати їм. У чому ж полягає причина його дивовижної довговічності?

   За допомогою образу Дон Кіхота Сервантес розкриває центральний конфлікт роману — протистояння ілюзії й дійсності. Головний герой зачарований лицарськими романами, вони є для нього джерелом знань про життя. Але реальне життя зовсім не схоже на зображене в романах. Намагаючись наслідувати книжкових лицарів і чинити добро, Дон Кіхот незмінно мимоволі потурає злу.)
   Завдяки твору Сервантеса з’‎явилося поняття «донкіхотство».   Різні люди трактують його по-різному, з негативним чи позитивним забарвленням. Так, російський критик XIX ст. В. Бєлінський називав донкіхотством «відсутність такту дійсності», письменник XX ст. А. Платонов — відсутність уваги до дійсності. А І. Тургенєв вважав, що донкіхотство — це «високе начало самопожертви». У словниках донкіхотство визначають як поведінку та спосіб життя благородної людини, яка прагне принести користь іншим в ім’‎я нездійснених ідеалів.

Дайтe письмові відповіді на запитання:

1. Чи можливе донкіхостсво у XXI столітті?

2. Чи зустрічали ви приклади донкіхотства в книжках, фільмах, у реальному житті?

Домашнє завдання

Напишіть,будь ласка, характeристику образу Дон Кіхота.



Немає коментарів:

Дописати коментар