понеділок, 4 квітня 2022 р.

9 клас. Бeрнард Шоу.

 Добрий дeнь!

Тeма уроку:  

" Бeрнард Шоу(1856-1950). "Пігмаліон". "

   Людина – вінець Божого творіння. Її життєві поступи – результат її життя. Мандруючи сторінками творів зарубіжної літератури, ми з вами зустрічали різних видатних титанів, яких представляють культури держав, в яких вони залишили свій помітний донині слід. Хтось творив байку, хтось водив нас шляхами «золотої лихоманки», деякі відправляли у підземне царство спостерігати за тим, як грішники спокутують те, що вчинили за життя. Хтось прославляв мистецтво, хтось проливав кров за рідну землю, а потім вчив нас – читачів гордитися їх перемогами.

  Сьогодні наш шлях пролягатиме ірландськими та англійськими містечками, що дали світу видатного драматурга, теоретика мистецтва, просто чудову  людину, афоризмами якої ми часто керуємося. Дослідник творчості драматурга писав так: "Зрозуміти Бернарда Шоу - це означає, багато в чому зрозуміти XX століття".


   Бернард Шоу — найвидатніший англійський драматург із часів В. Шекспіра, реформатор, який вплинув на розвиток театру ХХ століття. Творець нового театру "ідей", "драми-дискусії", продовжувач традицій інтелектуального мистецтва Г. Ібсена, про що заявлено в книзі "Сутність ібсенізму" (1891). У цілому Б. Шоу написано 47 п'єс.

Новаторство Б. Шоу.

Англійський драматург створює новий тип  інтелектуальної драми, в основі якої – не стільки цікавий сюжет, скільки гострі зіткнення ідей, боротьба протилежних позицій у вирішенні морально-соціальних проблем. Сам автор їх називає "драми-дискусії". Новаторські принципи драматургії Б. Шоу відображені в одній з найпопулярніших п'єс "Пігмаліон".

Як вже відомо, за основу своєї блискучої комедії «Пігмаліон» Бернард Шоу обрав сюжет саме цього міфу. Однак драматург, який завжди у своїй творчості тяжів до парадоксів, вирішив подати міф по-новому: що несподіваніше, то краще.

У «Пігмаліоні» Шоу поєднав дві хвилюючі його теми:

проблему соціальної нерівності;

проблему класичної англійської мови.

   

    В цьому творі автор висвітлює проблему нерівності людей в умовах суспільства. В кінці твору Еліза, вже освічена, залишається ні з чим, як була до цього, тільки трагічно усвідомлює своє матеріальне становище і відчуває безмежну несправедливість до людей нижчого стану.

 У підсумку дівчина повертається до оселі Хіггінса, але її вже там цінують і приймають як «рівну» їм, повноцінну особистість.

 

Сам Б.Шоу про п`єсу сказав:

 «Пігмаліон» - це насмішка над шанувальниками блакитної крові.»

Домашнє завдання
Прочитати твір «Пігмаліон», опрацювати матеріали  уроку.

Немає коментарів:

Дописати коментар