вівторок, 13 квітня 2021 р.

9 клас. Михайло Булгаков

 Добрий дeнь!

Тeма уроку:

                        "Михайло Опанасович Булгаков(1891-1940)". 

                                            "Собачe Сeрцe"

1. Відомості про життя і творчість письменника.

    Як відомо, історія розвитку людства - це історія соціальних переворотів і великих відкриттів. Воістину безмежні межі розуму людського в спробах осягнути таємниці всесвіту, перетворити саму Природу. Але чи  має право людина  на роль Творця? Ще древній комедіограф Теренцій сказав: "Вище право часто є вище зло". Так, ми знаємо, що спроби змінити природу, людину, суспільство частенько носять трагічний, безповоротний характер, тому що будь-яке велике відкриття, позбавлене моральності, несе людям загибель.

     Основу повісті М. О. Булгакова "Собаче серце" складає великий експеримент геніального ученого. Наше завдання - простежити за ходом експерименту, описаного в повісті; зрозуміти, яка моральна суть цього експерименту; осмислити його результати.

Повість "Собаче серце" має євангельську символіку. Дія відбувається напередодні Різдва, а професор носить прізвище Преображенський  («прізвище, що говорить», - засіб характеристики героя). Письменник усіма можливими засобами вказує на протиприродність того, що відбувається, на те, що те, що відбувається, є антитворіння, пародія на Різдво.

Повість «Собаче серце» написана в 1925 році, вона завершує цикл сатиричних творів автора.  Булгаков пише сатиричні твори сам в цeй час, бо він украй негативно ставився до Жовтнeвої Рeволюції, все, що відбувалося навкруги, що іменувалося будівництвом соціалізму, сприймалося письменником як небезпечний і величезний по масштабах експеримент. Булгаков вважав, що ситуація, яка склалася в перші десятиліття після Жовтневої революції, трагічна. Люди перетворені на сіру, однорідну, безлику масу. Змінились поняття про вічні цінності. Переважають тупість, убогість, бездуховність, примітивність. Усе це викликає у письменника почуття неприязні, обурення. Мабуть, це і сприяло тому, що в перші десятиліття після Жовтневої революції з'явилися сатиричні твори.

Ми з вами говоримо про те, що повість сатирична. Згадаємо, що таке сатира?

 2. Cловникова робота(запишіть,будь ласка, визначення до зошитів).

Сатира - вид комічного (komikos- з грецької, веселий, смішний), естетична категорія, єдиним предметом якої є людина (людиноподібне в тваринах і так далі). Предметом сатири служать вади. Вона відрізняється негативним, викриваючим тоном оцінки. Недосконалість протиставляється ідеалу через антиідеал. Джерело сатири - протиріччя між загальнолюдськими цінностями і дійсністю життя.

Памфлет злободенний гострий, зазвичай невеликий твір викривального політичного характеру.


Домашнє завдання


Прочитайте,будь ласка, твір Булгакова "Собачe Сeрцe"

Немає коментарів:

Дописати коментар