неділю, 18 квітня 2021 р.

6 клас. Рeй Брeдбeрі

 Добрий дeнь!

Тeма уроку:

                   "Моральні проблеми оповідання Р. Бредбері 

                                    «Все літо в один день»"

 Сьогодні ми умовно перенесемося у майбутнє людства. 

Адже письменники силою своєї уяви і хисту це роблять досить часто. І сьогодні у невідоме майбутнє нас поведе знайомий нам автор, ім’я якого – Рей Дуглас Бредбері.

1. Матеріал для ознайомлення.

   Р.Бредбері говорив : «Люди просять мене передбачати майбутнє, а я хочу лише відвернути його». Про що хоче попередити нас письменник, від чого застерегти своїми творами? 

Події в оповіданні Р. Бредбері відбуваються  на далекій і загадковій планеті  Венері. Люди живуть в місті – підвалі з тунелями. Діти за сім років життя на планеті ще не бачили сонця. Вони знають про нього з розповідей дорослих. Сім років  безперестанку  іде дощ.

 На планеті весь час ідуть дощі. Цьому не має ні кінця, ні краю. Природа жорстоко відплатила людям за відношення до неї. Але ми розуміємо , що мова йде  перш за все про відносини  між  дітьми ,про доброту і милосердя, про справедливість і чесність, про співчуття і толерантність.

 Діти ненавидять головну героїню твору Марго, намагаються весь час кривдити її, принижувати. Епізод, коли вони  закрили Марго в комірчині ,підтверджує їхню бездушність, жорстокість і агресивність. На відміну від інших дітей Марго -лагідна, добра, чуйна , а головне  - сильна духом, стійка і смілива дівчинка.(«Вона скоріше  впала б, ніж  намагалася б утекти»).

   Діти бачили різницю між ними і Марго. Вона була не така, як інші. Не грала з ними в ігри, не бігала тунелями, не співала голосно (тільки пісні про сонце співала лагідним голосом), а саме головне - залишила рідну планету 5 років тому і «пам'ятала гаряче сонце». Марго і сама – блідий промінчик сонця, який освітив життя  дітей. Але вони цього не розуміють. Діти цієї планети – це творіння жорстокого світу, в якому вони живуть. І жити по-іншому вони не вміють і не можуть.

   На початку твору діти жорстокі, безсердечні, агресивні, заздрісні, байдужі. Але під впливом появи променів сонця дитячі серця відтали і стали такими, як у людей здатних на милосердя, добро, співчуття, щедрість і людяність. Вони отримали урок , який ніколи не забудуть. Р. Бредбері вірить у духовне відродження людини. Він вважає, що людина має бути красивою, доброю, повинна уміти цінувати оточуючих, тобто жити за законами Краси, Добра і Справедливості.

2. Характеристика героїв.

Напишіть,будь ласка, порівняльну характeристику Марго та Діти.

Домашнє завдання.

Починайтe читати твір Астрід Лінгрeн "Міо, мій Міо".

Немає коментарів:

Дописати коментар