понеділок, 26 квітня 2021 р.

8 клас. Річард Бах

 Добрий дeнь!

Тeма уроку:

     "Річард Бах( нар.1936). "Чайка Джонатан Лівінгстон""

1. Знайомство з письменником(пeрeгляньтe,будь ласка, відeо про життєвий та творчий шлях письмeнника).


2. Матеріал для ознайомлeння.
«Чайка Джонатан Лівінгстон» (1970 р.) — одна з головних книг XX ст. Це стисла і мудра притча про велику мрію, яка живе в душі кожної людини, — мрію про політ, про покликання, мрію про безмежну досконалість.

Ідея написання книги виникла в автора 1959 року і була реалізована через вісім років. Письменник вважав, що він не автор твору, а лише медіум. Одного разу, прогулюючись туманним берегом каналу Белмонт Шор (штат Каліфорнія), він почув Голос, який вимовив загадкові слова: «Чайка Джонатан Лівінгстон». Підкоряючись Голосу, він сів за письмовий стіл і записав марево, що пройшло перед його очима, як кінострічка. Але на цьому історія майже скінчилась. Скільки письменник не намагався власноручно продовжити повість, йому це не вдавалось, аж поки через 8 років примарилось продовження. Повість не одразу вразила видавців і читачів, спроби видати її окремою книжкою закінчилися невдало. Лише після того, як книгу було ілюстровано чудовими світлинами фотографа-анімаліста Расела Масона, вона стала популярною.

За жанром — це алегорично-філософська повість про призначення людського життя. Річард Бах задумав написати про птаха, який мріяв пройти крізь стіну обмежень і заборон, виявивши наполегливість у подоланні своїх обмежених можливостей, упевненість у необхідність боротьби за досягнення своєї мети.

Притча побудована із трьох частин та епіграфа: «Справжньому Джонатану — Чайці, яка живе в кожному із нас». (Ім'я чайки Джонатан Лівінгстон — ім'я славетного американського льотчика 30-х років XX ст.)

3.Особливості художнього методу Річарда Баха (запишіть в зошити)

• Максимум правди;

• використання ритму;

• пауза у визначених місцях тексту;

• спектр вузької уваги до події;

• опис техніки і майстерності польоту;

• використання цитат із попередніх творів;

• філософічність і афористичність.

Домашнє завдання.

1.Скласти гронування : «Річард Бах»

2. Дочитати повість до кінця.

Немає коментарів:

Дописати коментар