четвер, 15 квітня 2021 р.

8 клас. Художні образи.

  Добрий дeнь!

Тeма уроку:

      "Художні образи казки-притчі "Маленький Принц"

1. Матеріал для ознайомлення.    

Маленький принц і пілот пройшли довгий шлях до криниці з живою водою. Це був шлях не тільки через пустелю, а передусім шлях через свої сумніви й суперечності, це — духовний шлях їхніх сердець, які поступово відкривали для себе сенс буття. І сьогодні ми поговоримо про головні образи цієї історії — льотчика і Маленького принца.

Екзюпері говорив, що написав цю казку для дорослих, та про людину, її місце у світі й про шанс подолати відчуженість між людьми. Образ Маленького принца виник не випадково: в Екзюпері був брат Франсуа, який помер дитиною. Брати дружили між собою, а потім один з них став дорослим, обрав професію льотчика, а інший «полетів на невідому далеку планету і назавжди залишився дитиною».

  Маленький принц втілив у собі ті якості, які надають сенс людському життю. У нього добре серце, розумний погляд на світ. Малюк працелюбний, стійкий у своїх симпатіях. Він не мав агресивних чи жадібних прагнень, він ще не зіпсований світом ділків та честолюбців. Він — ідеал, романтична мрія, яка ще не загинула у цьому світі. І світ багатий саме завдяки їй. Час від часу мрія оволодівала людьми. І тоді з’‎явився на нашій планеті Маленький принц. У фіналі казки виникає мотив смерті. До цієї теми Екзюпері підійшов зі своєї точки зору. «Смерть неминуча, — розмірковував Маленький принц. — Та чи можна вважати, що смерть позбавляє життя змісту?». Як бачимо, Маленький принц змусив людину примиритися з неминучістю смерті і запевнив, що інакше йому не повернутися на свою планету. Проте казка лишила по собі не тільки сум, а й прагнення світлого, красивого, щоб у «дорослих» людей, у буденній метушні, дріб’‎язкових клопотах не відмирали щедрість і щирість душі, не згасло чисте бачення світу, не притупилося почуття відповідальності за тих, кого ми «приручаємо»

  Образ льотчика посідає у творі важливе місце, адже він не визнав системи цінностей дорослого світу, вибрав небезпечну, ризиковану професію, повну пригод, у нього в кишені дитячі малюнки. Льотчик дуже самотній у житті, хоча він вже почав пристосовуватися до смаків та вимог дорослих: говорить про краватки, гольф і бридж. Ще у дитинстві під моральним тиском дорослих він припинив малювати, хоча саме це, можливо, і було його покликанням. Тоді він замкнувся у собі, перестав мріяти, зневірився у своїх силах. Іноді поводився як дорослий. Тож очевидно, що зустріч Маленького принца і льотчика не випадкова. Обоє в пустелі самотні, обоє сумували без друга, шукали його, хоча вже майже втратили надію знайти. Але доля винагородила їх за терпіння і наполегливість у пошуках дружби: їхня зустріч — і справжнє диво, і закономірність, і вища справедливість.

2. Напишіть,будь ласка, як у творі тлумачиться дружба у розумінні його героїв.

Домашнє завдання

Напишіть,будь ласка, сенкан на тему «Маленький принц».

Немає коментарів:

Дописати коментар