неділю, 7 березня 2021 р.

9 клас. Ляльковий дім.

 Добрий дeнь!

Тeма уроку: 

 "Особливості драматичного конфлікту та розвиток сценічної дії (зовнішньої та внутрішньої). Композиція п’єси Г.Ібсена “ Ляльковий дім ”"

   На минулому уроці ми розглянули творчий шлях видатного письменника  Г.Ібсена та його роль у становленні європейської реалістичної драми. Його новаторство полягало в оригінальності тематики (на перший план висувалися гострі суспільні проблеми на тлі буденності), у постановці низки болючих проблем про особистість та її стосунки з суспільством. Ви познайомилися з п’єсою «Ляльковий дім», яка створена в 1879 році, саме в реалістичний період творчості письменника. Драматург змушує шукати відповідь на порушені ним питання, залишаючи фінал п’єси відкритим. Сьогодні ми з’ясуємо, у чому суть основного конфлікту твору.

  Реальна історія, що послугувала основою  сюжету. Г.Ібсену став відомим реальний факт, що був засвідчений у далекому містечку. Прототип Нори – Лаура  Кілер, котра маючи наміри врятувати чоловіка і дітей, вчинила спробу видати фальшивий вексель за справжній, але вчасно одумалась й знищила його. Про її вчинки дізнався чоловік. Під тиском рідні та знайомих він розлучився з Лаурою. Дітей у неї забрали і привселюдно оголосили причинною та брехухою. Ця жінка стала жертвою суспільства.

Визначення проблематики п’єси. Запишіть до зошитів.

Проблеми, поставлені у творі:

  • моральна відповідальність людини за її дії,
  • «втрата ілюзій»,
  • справжні та фальшиві цінності,
  • свобода людської особистості,
  • несправедливі закони буржуазного світу.

Конфлікт драми Ібсена зав’язується ще до того, як починається власне її дія, тому що Нора підписала фіктивний вексель ще до початку дії «Лялькового дому».

«Особливості драматичного конфлікту»

 Конфлікт

 


Зовнішній (сюжетний) – таємниця Нори, її «кримінальний» вчинок як несвідомий виклик суспільству та його недосконалим законам

Внутрішній (психологічний) – «пробудження» Нори, бажання по – справжньому розібратись у житті та його законах як один із методів показу внутрішньої гнилизни буржуазної сім’ї й суспільства


 Дія: 

Зовнішня

вчинки героїв, події взаємовідносини та  зіткнення персонажів 


Внутрішня

Життя душі героїв, умонастрої, зіткнення ідей, позицій












«Ляльковий дім» - одна з найпопулярніших п’єс норвежського драматурга. Вона спричинила палкі дискусії та суперечки. Автора звинувачували у підриві інституту сім’ї, суспільних ідеалів, «виправданні» Нори, яка залишає чоловіка і дітей заради пошуку власного шляху в житті. П’єсу визнали як один з найважливіших творів у боротьбі за жіночу емансипацію. Але сам автор наголошував на потребі тлумачити твір ширше. Проблеми Нори – це не лише її проблеми, це проблеми будь – якої людини взагалі, і не тільки жінки. Ібсен писав: «…повинен відхилити від себе честь свідомої підтримки жіночого руху. Я навіть не дуже добре розумію його гасла. Я вважаю, що та справа, за яку борються жінки, загальнолюдська. І той, хто уважно прочитає мої книжки, це побачить. Певна річ, у них можна знайти побажання паралельно розв’язати і жіноче питання, але це не головне ».

Домашнє завдання.

Напишіть,будь ласка, характеристику образу одного з головних гeроїв п’єси на ваш вибір.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар