вівторок, 3 листопада 2020 р.

9 клас. Генріх Гейне

 Добрий день. Шановні дев'ятикласники, сьогодні ми з вами розпочинаємо  роботу в онлайн режимі, тому прошу слідкувати за оновленнями на сайті нашої школи у розділі " Зарубіжна література" , згідно вашого розкладу. 

Фото, виконаних у зошиті завдань, прошу надсилати мені  на viber за номером 096-702-48-71 .

Бажаю успіхів!!!

Приготуйте, будь ласка, зошит і запишіть число, класна робота та  тему сьогоднішнього уроку:

Генріх Гейне(1797- 1856). "Книга Пісень"

 „Книга пісень” Г. Гейне – лірична сповідь, об’єднана єдиною спільною темою – темою кохання. Збірка складається з чотирьох циклів: «Cтраждання юності», «Ліричне інтермецо», «Знову на батьківщині», «Північне море». Однак у кожному з циклів означена тема набуває різних інтерпретацій. Почуття ліричного героя знехтувані. На цьому ґрунті виникає конфлікт закоханого і дійсності, яку герой сприймає через призму власної драми.
„Книга пісень” – своєрідний ліричний щоденник, твір, цілісний за формою і змістом. До книги ввійшли вірші, написані в різних жанрах: елегії, балади, романсу, медитації. Ліричний герой книги – людина багатої душі. Та він не лише здатний на високі почуття і любовні страждання, але й уміє аналізувати власні переживання, вдаючись часом навіть до самоіронії. У „Книзі пісень” зібрана духовна історія ліричного героя: він проходить шлях від кохання до розчарування і самотності. 

А зараз давайте перейдемо безпосередньо до аналізу вірша Г. Гейне зі збірки «Книга пісень».

 Декламування вірша.

 

    У вірші відобразилось захоплення Гейне фольклором. в основу балади покладено народну легенду про Лорелей – казкову красуню, що з'являлась на скелі над Рейном і своїм звабливим співом зачаровувала всіх, хто її чув. Багато рибалок, що пропливали неподалік, розбивалися об підводне каміння чи гинули у водоверті, бо переставали стежити за ходом свого корабля, небесний голос чарівниці призводив їх до загибелі.

Ви прослухали поезію, а зараз, дайте ,будь ласка, відповіді на запитання(письмово в зошитах):

1.Хто є ліричним героєм вірша?

2.  Як у поезії поєднуються міф і дійсність?

3.Чим приваблює рибалок Лорелей?

4.Які епітети  вживаються в опису зовнішності, пісні? 

5.Золотий  колір має казкову таємничість, підкреслює душевну красу, а краса у фольклорі часто стає причиною загибелі людей.

6.Який символ зображує в поезії згубну силу кохання? 

      Так, кохання – надзвичайно складне, незбагненне і загадкове почуття, що має містичну силу над волею та бажаннями людини. Це відкриття епохи Романтизму. Це відкриття, яке у вірші робить Гейне. Це ще й твір про особисту трагедію поета і драму всього його покоління, що нерідко потрапляло в полон ілюзій. До образу Лорелей зверталися німецькі письменники-романтики. Але інтерпретація легенди Г. Гейне вважається найпоетичнішою.

   
     Гейне якось сказав: "Кожна людина - це всесвіт, який з нею народжується і з нею вмирає; під усякою могильною плитою лежить всесвітня історія."

Домашнє завдання.

Прочитати с. 55-59

Вміти аналізувати вірші с. 60-62

Фото виконаної в зошиті класної роботи (відповіді на запитання) приймаю до 12:00 , 04.11.2020 

на viber за номером 096-702-48-71


Немає коментарів:

Дописати коментар