понеділок, 30 січня 2023 р.

11 клас. Зображення війни в драмі «Матінка Кураж та її діти»

 Добрий дeнь!

Тeма уроку:

Зображення війни як засобу збагачення в драмі «Матінка Кураж та її діти». Ідеї попередження й ознаки «Епічного театру» в п'єсі

1. Практично кожен із героїв драми Б. Брехта «Матінка Кураж та її діти» сприймає війну як засіб збагачення. «Оце така вона, війна! Добра годувальниця!» — вважає Анна Фірлінґ. Її син Ейліф неодноразово вдається до грабунку й жорстокого вбивства, щоб забрати у селян їхню худобу від короля, який пішов війною «ощасливлювати» й «визволяти» інші народи, священика, кухаря та до простого солдата — усі мріють про збагачення. I не важливо, яку ціну доведеться заплатити: зруйновані та пограбовані міста й села, тисячі загиблих мирних жителів чи навіть життя власних дітей Усі розуміють, що основа війни — це зиск, розрахунок, прагнення наживи у найганебніший спосіб, але ставляться до цього спокійно, як до неминучості або вигідної комерції.

2. Виконайтe практичнe завдання.

1. Схарактеризуйте образи п’єси «Матінка Кураж та її діти».

2. Чому діти матінки Кураж, які зростали в однакових умовах, такі різні за своїми переконаннями й діями? У чому вони схожі на матір, а в чому — ні?


3.Ознаки «епічного театру» у п’єсі: викладення змісту на початку кожної картини; пісні-зонґи, які коментують дію; широке використання оповіді; монтаж — поєднання частин, епізодів без їхнього логічного зв’язку, що сприяє потоку асоціацій у глядача; застосування параболи; «ефект відчуження».

Змальовуючи події XVII ст., Брехт звертав увагу співвітчизників на небезпеку егоїзму й байдужості. Він писав: «Завдання автора п’єси не в тому, щоб примусити прозріти наприкінці матінку Кураж... Авторові потрібно, щоб прозрів глядач. Прозріння Кураж суперечило б не тільки її характеру, а й перебігу подій у Німеччині 1930-х рр.». На думку Брехта, глядачі мали дійти висновку, що сучасне їм суспільство загрожує фашизмом усьому людству.

Образ матінки Кураж може бути метафоричним образом Німеччини 1930-х рр. Розпочинаючи війни, німці вірили, що матимуть змогу розбагатіти; утрачаючи своїх дітей у боях, уважали, що ті загинули за велику ідею страшні випробування здолали ця країна та її народ, але, на відміну від матінки Кураж, вони зробили висновки: нині вже зруйновано так звану Берлінську стіну, яка поділяла німців на східних і західних, а об’єднаний народ узявся до мирного будівництва на демократичних засадах.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Прочитати оповідання «Подорожній, коли ти прийдеш у Спа.» Г. Белля.




Немає коментарів:

Дописати коментар