середу, 18 січня 2023 р.

10 клас. «Пані Боварі»

 Добрий дeнь!

Тeма уроку:

"Конфлікт романтичних ілюзій та дійсності в романі «Пані Боварі».

 Основні особливості реалізму як напряму в мистецтві- цe типовий герой в типових обставинах, узагальнення.

 «Пані Боварі» —  реалістичний, соціально-психологічний роман.

У творчості Флобера  реалізм утверджується у французькій літературі як провідний напрям. Флобер, його однодумці та послідовники  роблять багато для того, щоб правильно осмислити й витлумачити творчість Бальзака. Але Флобер жив вже в іншу епоху – епоху соціальної і економічної стабільності, коли влада грошей вже нікого не дивувала.

Реалізм стає іншим: на зміну глобальним узагальненням приходить дослідження приватних, домашніх, інтимних випадків, характери героїв стають більш типовими і звичайними. Франція періоду трьох революцій, барикадних бійок на вулицях Парижу, часів великого піднесення людського духу відходить у минуле. З’являється Франція капіталістична, меркантильна, торговельно-промислова.

   Письменник змальовує  не лише долю пересічної жінки Емми Боварі, яка недолуго прожила життя.   Флобер пише про Францію, про її долю, про її суть, яку може показати тільки провінція. Картина пересічного життя набуває багатовимірності. Емма, красива, елегантна, емоційна до екзальтованості, узагальнює в собі Францію, з її трьома революціями, які Флобер вважав облудою. Так само, як Емма нищить життя своєї патріархальної родини, повіривши у «романи-обмани», так само Франція знищила саму себе, повіривши у «ідеї-обмани».

Письменник використовує психологізм, як ознаку власного творчого стилю та методу. Психологізм Флобера виявляється в його умінні точно передавати словами ледь відчутні душевні імпульси,  «рух пристрастей». Усі вчинки героїв глибоко мотивовані. Сам автор називав свій твір аналітичним, а сучасники порівнювали його перо зі скальпелем.

Головний наскрізний прийом, який використовує Флобер протягом всього твору – протиставлення фантазій Емми та реальності.

        В основу художнього твору закладається конфлікт. Основу конфлікту роману «Пані  Боварі» становить протиставлення реального життя та мрії.

            Композиція роману продумана, має чіткий план; в її  основі перебуває біографічний принцип – опис життя Емми. Композиційно роман поділяється на три частини. Кожна з них закінчується руйнуванням ілюзій Емми.


Дайте відповіді на питання письмово:

1.Чи є у творі герої, які варті наслідування? Можливо, Емма не звернула на них уваги? Чи підказує нам автор прямо – хто чого вартий?

2.Довeдіть, що за своїми жанровими ознаками роман «Пані Боварі» наближений до соціально-психологічного роману. Яким постає соціум, світ, що оточує Емму?


Домашнє завдання

Підготувати цитатну характеристику одного з персонажів твору на вибір.

(фото виконаних робіт чeкаю у вайбeр)

Немає коментарів:

Дописати коментар