неділю, 9 квітня 2023 р.

6 клас.Рeй Дуглас Брeдбeрі

 Добрий дeнь!

Тeма уроку:

            " Рeй Дуглас Брeдбeрі(1920-2012). "Усмішка". 

    Тривога та руйнування духовних цінностей в оповіданні."

1.Познайомитись із письмeнником ви можeтe пeрeглянувши відeо.

    Розпочинаємо вивчення нової теми «Образ майбутнього в літературі». Всі ми мріємо про щасливе майбутнє, про те, якими будуть наш світ і наше життя через багато років. 

    Мріяли про це й письменники-фантасти. Усвідомлюючи помилки людства в сучасному світі, вони не стоять осторонь сучасних проблем, намагаються застерегти світ від занепаду і створюють на сторінках своїх творів моторошні картини майбутнього. З одним із таких творів видатного американського письменника-фантаста Рея Дугласа Бредбері ми сьогодні й познайомимося. Маємо почути голос автора та з’‎ясувати, з якою метою він створює такий світ, проти чого застерігає людство.

2. Словникова робота(запишіть визначення до зошитів).

Фантастика (фр. той, що не існує, грец. — мистецтво уявляти) — це

1) різновид художньої літератури, в якому авторська вигадка сягає від зображення дивно- незвичних, неправдоподібних явищ до створення незвичайного — вигаданого, нереального світу.

Фантастика володіє власним фантастичним типом образності з високим ступенем умовності, відвертим порушенням реальних логічних зв’‎язків і закономірностей. У фантастичній картині світу читач пізнає перетворені форми реального;

2) спосіб художнього творення, в основі якого лежить нереальне, уявне, чарівне, неприродне.

Соціальна фантастика — різновид фантастики, у якому висловлено роздуми (або припущення) щодо теперішньої та подальшої долі суспільства, людської цивілізації, Усесвіту. У деяких творах поєднуються ознаки наукової та соціальної фантастики (наприклад, у творах Г. Уеллса, Р. Бредбері та ін.).

3. Літературознавча довідка.

Конфлікт — зіткнення, протиборство діючих сил, що визначає рух сюжету літературного твору. Таке зіткнення може відбуватися в душі героя, між двома персонажами, групами персонажів, а також між героєм і обставинами, які йому перешкоджають.

4. Дайтe,будь ласка, письмові відповіді на запитання за сюжeтом твору.

Які враження залишило у вас оповідання «Усмішка»?

Які почуття охоплювали під час читання твору?

Чи дає надію автор на відновлення цього зруйнованого світу?

  Яка катастрофа стала причиною перетворення світу на таке жахіття? Поміркуйте, що було головним для людей, які в далекому минулому застосували ядерну зброю.

  Що для автора більш страшне: зруйновані міста чи серця, сповнені ненависті?

 Домашнє завдання.

Напишіть,будь ласка, відповідь на запитання(висловіть власну думку).

 У чому актуальність твору? Чи можемо ми спостерігати в сучасному світі дії людей, що можуть привести людство до таких страшних наслідків?


Немає коментарів:

Дописати коментар