неділю, 9 жовтня 2022 р.

6 клас. Жан де Лафонтен.

 Добрий день. 

Тема уроку:

                           "Жан де Лафонтен. Байка «Зачумлені звірі»."


Життєвий  і творчий шлях Жана де Лафонтена.

     Жан де Лафонтен  народився у 1621 р. у французькому містечку Шато-Тьєррі в сім'ї чиновника. Здобувши несистематичну освіту, він деякий час працював чиновником, успадкувавши посаду свого батька. Але служба мало цікавила поета.

      Лафонтен залишив службу і переїхав до Парижа, де швидко здобув славу талановитого поета і став вести світське життя. Писати  почав доволі пізно, коли йому вже виповнилося тридцять три роки. Життя поета, легке і безтурботне, нагадувало життя Цикади, героїні його байки «Цикада і Мурашка».

    Героями байок Лафонтена є люди, тварини, птахи, комахи, явища природи. Особливо французький байкар любив описувати звірів, найголовнішим з – поміж яких вважав Лева. Цар звірів у творах постає могутнім, величним, сильним, жорстоким, славолюбним. В образі Лева сучасники поета вбачали французького короля, у Вовкові, Лисиці, Леопарді – його придворних.

      Герої Лафонтена говорять  такою ж вишуканою літературною мовою, що і французькі дворяни. Персонажі байок дуже культурні, високоосвічені. Лисиця знає навіть античну літературу, а Вовк знає етикет і мистецтво.

     У 1668 році з’явилися перші шість книг під назвою «Байки Езопа, перекладені на вірші добродієм де Лафонтеном». Байкарську спадщину Жана де Лафонтена складають 238 байок, вміщених у 12 збірках.

Сьогодні ми знайомимось з однією із байок Лафонтена, під назвою "Зачумлені звірі"

Робота над змістом байки «Зачумлені звірі»

Прочитайте виразно байку.

 Для вас можуть бути незнайомі слова із байки:

Чума – хвороба, гостре інфекційне захворювання людей і тварин.

Звірина, звірота – тварини.

Впень – геть усе; цілком, зовсім.

Покута – 1) Визнання своєї провини; каяття. 2) Покарання за вчинений злочин.

Картати – гостро дорікати кому-небудь, лаяти когось.


Прочитавши байку, будьте готові назвати головних героїв твору , алегоричні образи, які зустрічаються у байці  та пояснити в чому її мораль.


Домашнє завдання: виразно читати, аналізувати  байку.

Немає коментарів:

Дописати коментар