четвер, 30 вересня 2021 р.

8 клас. Коран- головна книга ісламу.

Добрий дeнь! 

  Людська цивілізація створила багато пам’яток писемної та матеріальної культури, через які ми пізнаємо історію та душу народів. Але цих пам’яток не так уже й багато. 

 Твори давнини – це не просто холодні пам’ятники. Вони живуть вічно. У цих книг завжди молода душа. І це тому, що їх читають. Ми з вами пересвідчились, що давня мудрість книги - вічна. Для Сходу такою вічною книгою став Коран.

Коран – головна книга ісламу

Слово “Коран” (від араб. “кур’ан” має два значення: збирати, з’єднувати та читати, промовляти). Тобто зібрання божих одкровень та те, що часто читається, читається вголос. Мусульмани називають Коран по-різному.Побудова Корану

   Коран вміщує близько 500 сторінок тексту (арабською мовою). Коран включає міфологічні та релігійні сюжети, моральні настанови, поради для щоденного життя, різних сфер людської діяльності. Він визначає обов’язки віруючих по відношенню до правителів, духовенства, іновірців, а також славить Аллаха, якому слід вклонятися і прославляти. Багато слів і висловів із Корану увійшли в літературну та побутову мову мусульман, збагативши її. Мистецтво, особливо література наповнені образами, мотивами і сюжетами з Корану.  Складається Коран з 114 розділів, які називаються сурами, що означає “рядок”, “ряд каменів”, “ряд цеглин у стіні”. Умовно сури поділяються на “мекканські” (90) і “медінські” (24). Кожна сура складається з віршів “айятів”, що означає “диво”, “знамення”. Мохаммед вважав кожен вірш священної книги чудом, на яке надихнув Аллах. Коран не є цілісним, композиційно об’єднаним твором, часто сури і айяти не пов’язані між собою. Розташовані вони від найдовшої (286 айят) до найменшої (3 айяти), що традиційно для арабських збірок. Перша сура “Фатіха” – та, що відкриває книгу (7 айят) – найголовніша молитва мусульман. Заголовком, як правило, ставало згадане у тексті слово або ім’я. 

Домашнє завдання. 
Підготуватись до написання твору на морально- eтичну тему.



Немає коментарів:

Дописати коментар