понеділок, 27 квітня 2020 р.

5 клас. "Аліса в Країні Див"


Льюїс Керролл «Аліса в країні Див».
Творча історія книги, її зв’язок із біографією письменника та життям Англії «вікторіанської доби».

Діти, опрацюйте матеріал с.202-204 у підручнику, визначення у рубриці "Словничок" випишіть у зошити.
Далі читаєте всі уривки твору і коментарі до с. 231
В зошитах записуєте заголовок "Персонажі, які оточують Алісу" і з поданого нижче списку записуєте персонажів і їхню коротку характеристику.

Країна Див та її мешканці, які вони?
Королева – нервова, запальна, зла, непередбачувана. Це неприпустимо для державної особи.
Миша Соня – потрібно багато зусиль, щоб заспокоїти Мишу, адже вона дуже ображається.
Білий Кролик-  боягузливий, підлабузник,лицемірний
 Король — злий, боягузливий, марнославний.
Чеширський Кіт — незалежний, гордий, свободолюбний. У графстві Чешир, де народився Керролл, невідомий художник, за бажанням власників таверн, малював над їхніми дверима усміхнених тварин. Їх називали котами, хоча насправді це були леви чи леопар-ди. Але місцеві мешканці подібних живих звірів ніколи не бачили.
Вигляд котячих голів, що посміхаються надавали відомим чеширським твердим сирам, історія яких налічує більше дев’яти століть.
Білий Кролик – вигаданий керролловський герой, що з’являється на початку книги одягненим у жилетку. Він має у кишені годинник. Вдруге ми зустрічаємось з ним у четвертому розділі, коли він приймає Алісу за покоївку. Присутній цей персонаж і в останніх частинах твору, де за ним закріплена роль оповісника Короля і Королеви.
Далі ми будемо говорити про Зайця, ймення якого перекладачі трактують по різному. Ймовірно, що поштовхом для вигадування такого дивного імені для літературного персонажа, як Березневий заєць (Божевільний березневий заєць) став розповсюджений в Англії в часи Л.Керролла вислів «Божевільний, як березневий заєць».
 Цікаво, що Джон Тенніел, перший ілюстратор твору «Аліса в Країні Див», намалював зайця з сіном у голові (в «вікторіанську» добу це був досить розповсюджений спосіб зо-браження божевілля).
 Цікаво, що на честь цього літературного образу названо одну із малих планет.
Капелюшник – сусід Зайця. Одним із його прототипів вважають Теофіла Картера – чоловіка, котрий винайшов ліжко з будильником (воно скидало з себе сплячого, коли прихо-дила пора вставати). Незабаром він став власником меблевого магазину. Через свою звичку стояти в високому капелюсі біля його дверей і отримав прізвисько Божевільний Капелюшник.
Праобразом Герцогині є герцогиня Маульташ – реальна історична особа. Вона мала дуже негарну зовнішність.

2 коментарі: